Vroeger heb je vast een keer ruzie gemaakt omdat je in het vliegtuig bij het raam wilde zitten, want zo’n mooi uitzicht wie wilt dat nou niet? Bij het opstijgen veranderen huizen langzaamaan in stipjes en krijg je een fantastisch overzicht van de omgeving. Wanneer je door de wolken heen bent gevlogen, zie je alleen nog maar blauwe lucht en een enorm grote vleugel. De vleugel is het belangrijkste onderdeel van het vliegtuig. Hierin zitten de brandstoftank en de remmen. Ook zit de motor eraan vast gemonteerd en kan het vliegtuig zijn richting ermee bepalen.
ZITTEN IN DE VLEUGEL WORDT HET NIEUWE NORMAAL.
TU Delft heeft erover nagedacht om de vleugel een nieuwe dementie te geven. Plaatsnemen in de vleugel van een vliegtuig wordt in de toekomst een normale gang van zaken. Het vliegtuig heeft geen vleugels meer aan de romp vast zitten, hierdoor is het een geheel. Het heeft de naam Flying V door zijn vorm. De Flying V is voortgekomen uit de formatie van vliegende ganzen.
VAN OORSPROKELIJK MODEL NAAR DE V.
Waarom wordt er een overstap gemaakt van het oorspronkelijke model naar de nieuwe V? Hier hebben de slimste koppen van TU Delft natuurlijk een goede reden voor! Ten eerste bespaart het vliegtuig 20% brandstof. Daarnaast zijn er ook minder bewegende delen, hierdoor is er minder onderhoud nodig.
POTJE KAARTEN?
De Flying V ziet er niet alleen van de buitenkant spectaculairder uit, ook van de binnenkant is er flink ontworpen. Er zijn zit ruimtes gecreëerd voor groepsgesprekken of spelletjes. Hier zit natuurlijk niet iedereen op te wachten. De stoelen zijn trapsgewijs opgesteld, dit zorgt voor meer privacy. Maar ook ontstaat hierdoor meer arm en beenruimte. Aan de slaapkoppen onder ons is ook gedacht. Een driezitsbank kan omgetoverd worden in stapelbedden. De motoren zitten achterop de vleugels gemonteerd, dit zorgt voor minder geluidsoverlast. Waardoor je makkelijker aan je gewenste aantal slaapuren komt.
KLEINER MAAR TOCH MEER RUIMTE.
Met een lengte van 55 meter, een spanwijdte van 65 meter en een hoogte van 17 meter, is er ruimte voor 314 passagiers. Dit is kleiner dan een oorspronkelijk vliegtuig, maar toch is er meer zit oppervlak per passagier.
KLM heeft in samenwerking met TU delft een test model gemaakt van de Flying V. Bekijk hier de video. Hierin haalde het vliegtuig een topspeed van 80km/h. De ontwikkeling van het vliegtuig duurt in totaal nog zo’n 10 jaar. Het is de bedoeling dat de eerste passagiers vlucht in 2030 de landingsbaan verlaat.